THE CONTRIBUTION OF SPORT TO A HEALTHY LIFE - Mihai Constantin Răzvan BARBU; George Bogdan BURCEA; Roxana DUMITRU; Marius Cătălin POPESCU (Cluj University Press, 2019)
"Healthy mind in healthy body" has a wide coverage when it comes to personality development as a whole, including self-esteem. Through somatic optimization (better blood circulation, heart rate adjustment, hormonal balance, muscle strengthening, avoiding overweight, etc.), the sport also contributes to a higher self-esteem, through a greater weight of the physical self (perception of one's body), in the general conception of self. If we make a connection between the quality of the overall life of people and the ways of spending their free time it is not difficult to observe that the high percentages of those who systematically practice physical exercise among the total population is itself an indicator of a society of some degree development. The practice of physical exercises was present in the social life of all the social-economic arrangements from the history of human society. The present paper aims to present some theoretical aspects regarding the complexity of the roles of sport: the reciprocal effects between sport and society, the functions of sport, well-being and quality of life, the effects of standard of living and lifestyle on movement practice, organized physical education, but also a practical study regarding the influence of practicing physical exercises as a lifestyle on quality of life thus highlighting the importance of movement in our life. REZUMAT. Contribuția sportului la o viață sănătoasă. Dictonul "minte sănătoasă în corp sănătos" are o acoperire largă atunci când vine vorba despre dezvoltarea personalității în ansamblu, inclusiv despre respectul de sine. Prin optimizare somatică (mai bună circulație a sângelui, ajustarea frecvenței cardiace, echilibrul hormonal, întărirea mușchilor, evitarea excesului de greutate etc.), sportul contribuie, de asemenea, la o stimă de sine mai mare, printr-o pondere mai mare a sinelui fizic (percepția corpului cuiva), în concepția generală despre sine. Dacă facem o legătură între calitatea vieții oamenilor în general și modalitățile de a-și petrece timpul liber, este ușor să observăm că procentele mari ale celor care practică în mod sistematic exercițiul fizic în rândul populației totale este în sine un indicator al gradului de dezvoltare al unei societăți. Practica exercițiilor fizice a fost prezentă în viața socială a tuturor aranjamentelor social-economice din istoria societății umane. Lucrarea de față își propune să prezinte câteva aspecte teoretice cu privire la complexitatea rolurilor sportului: efectele reciproce dintre sport și societate, funcțiile sportului, bunăstarea și calitatea vieții, efectele nivelului de viață și ale stilului de viață asupra practicilor de mișcare, educația fizică organizată, dar și un studiu practic referitor la influența practicării exercițiilor fizice ca stil de viață asupra calității vieții, subliniind astfel importanța mișcării în viața noastră. Cuvinte cheie: stil de viață, beneficii, viață, obiective, sport.