Strategiske prioriteringer på nasjonalt og lokalt nivå: Gir omsorgspolitikken på nasjonalt plan gjenklang i kommunene? - Marianne Sundlisæter Skinner; Oddvar Førland; Maren Sogstad; Hanne Marie Rostad (Scandinavian University Press (Universitetsforlaget), 2024)
Kommunene har ansvar for å sørge for gode og forsvarlige helse- og omsorgstjenester, og for dette formålet er det utviklet lokalpolitiske planer som uttrykker kommunens prioriteringer. Nasjonale myndigheter har også planer for disse tjenestene. Det er lite forskning på samsvaret mellom kommunale og nasjonale prioriteringer, og vi ønsket å utforske dette forholdet i lys av teori om spredning av offentlige prioriteringer. For dette formålet har vi anvendt data fra en spørreundersøkelse rettet mot norske kommuner i 2019, med analyse av svar på et åpent spørsmål om kommunenes topp tre strategiske satsingsområder (n = 158). Dette er sammenholdt med innholdet i regjeringens Omsorg 2020-plan i en deduktiv tematisk innholdsanalyse. Kommunenes prioriteringer er særlig knyttet til områdene tidlig innsats, forebygging, mestring, aktivisering, (hverdags)rehabilitering, brukerinvolvering og velferdsteknologi. Nasjonale prioriteringer knyttet til innovasjon og involvering av frivillige og pårørende, vektlegges lite i kommunene. Studien avdekker et betydelig samsvar i strategiske prioriteringer mellom de to forvaltningsnivåene. Gitt studiedesignet kan det ikke konkluderes om hvilket nivå som påvirker hvem og hva mest, men teori indikerer at slike påvirkningsforhold er komplekse og flerdimensjonale.