SELF-ETCH TEK ŞİŞE BONDİNG SİSTEMLERİN SINIF V KAVİTELERDEKİ MİKROSIZINTIYA ETKİSİ - Adil Nalçacı (Ankara University, 2005)
Bu in-vitro çalışmanın amacı, bir kompozitrezin ile restore edilmiş Sınıf V kavitelerde iki selfetch ve üç tek şişe bonding sistemlerin mikrosızıntıüzerine etkilerini incelemektir. 50 adet V-şeklindeservikal kaviteler yeni çekilmiş sürekli molar dişlerin bukkal yüzeylerine açıldı. Kaviteler kullanılacak bonding sistemlere göre rasgele gruplara ayrıldı: Self-etch bondingler; Optibond Solo Plus SE ve Prompt-L-Pop ve tek-şişe bondingler; Optibond Solo Plus, Excite ve Prime Bond NT. Bonding sistemlerin uygulanmas›ndan sonra, bütün kaviteler Charisma kompozit rezin ile restore edildi. Bütün örnekler 24 saat distile su içerisinde bekletildi ve 1dakika kalacak şekilde 5 ve 55°C termal siklus işlemi 1000 kez uyguland›. Bütün dişler 24 saat için %0.5 bazik fuksin içerisinde bekletildi. Dişler bukko-palatinal/lingual yönde kesildi ve mine ve gingival duvarlar 0 ila 3 arasındaki skorlar ile değerlendirildi. Non-parametrik istatistiksel analiz sonuçlar› bütün bonding sistemler arasında istatistiksel bir fark olmadığını gösterdi.