ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕБІГУ ТА ЛІКУВАННЯ БАКТЕРІАЛЬНОГО ВАГІНОЗУ У ВАГІТНИХ - I. R. Nitsovych; A. V. Semenyak (Bukovynian State Medical University, 2016)
Вступ. Питома вага генітальних інфекцій в структурі материнської та перинатальної захворюваності складає, згідно різних літературних даних, близько 60 - 80 %. Бактеріальний вагіноз (БВ) є доведеним фактором розвитку різноманітних ускладнень вагітності, негативно впливає на перебіг вагітності, ріст та розвиток плода. Мета. Визначити вплив БВ на перебіг вагітності та ефективність лікування для попередження розвитку ускладнень, залежно від терміну вагітності. Матеріали і методи. Матеріалом для дослідження були виділення із піхви та цервікального каналу. Методи обстеження: клініко-лабораторний, мікроскопічний, бактеріологічний, ультразвукове дослідження (УЗД) плода, статистичний. Результати дослідження. Проведено клініко-лабораторне обстеження 100 вагітних з бактеріальним вагінозом (БВ) та 20 здорових вагітних у терміні до 24 тижнів вагітності. Наявність БВ ускладнює нормальний перебіг вагітності, зокрема, є причиною невиношування вагітності, внутрішньоутробного інфікування плода, передчасного вилиття навколоплідних вод. Попередити ускладнений перебіг вагітності можна за наявності негайного своєчасного лікування за появи ознак БВ або при лабораторному діагностуванні. Висновки. Ефективність лікування БВ залежить від терміну вагітності. За відсутності чи неефективності лікування кількість ускладнень є достовірно вищою, зокрема, загрози переривання вагітності, внутрішьоутробного інфікування плода, передчасного відходження навколоплідних вод, за відсутності лікування частота ускладнень зростає з терміном вагітності.