ASPECTELE EPIDEMIOLOGICE ALE MALFORMAŢIILOR CARDIACE CONGENITALE LA COPII ŞI IMPLICAŢIILE ACESTORA ÎN ELABORAREA UNUI REGISTRU CLINIC DE MONITORIZARE - Mariana Puiac (Ciorba); Mihaela Opriş; Rodica Togănel; Marius Ciorba; Horaţiu Suciu; Brînzaniuc Klara (Amaltea Medical Publishing House, 2014)
Introducere. Cu o incidenţă estimată la nivel mondial de 6 în 1.000 de nou-născuţi, malformaţiile cardiace congenitale (MCC) sunt una dintre principalele cauze ale mortalităţii în primul an de viaţă. Principalele probleme în managementul malformaţiilor cardiace congenitale (MCC), în România, sunt lipsa de date care să descrie incidenţa reală la nivel populaţional, lipsa de standardizare în diagnosticul şi raportarea MCC la nivel naţional. În România, există doar încercări locale de a dezvolta un registru de malformaţii cardiace. Obiective. Măsurarea şi analiza incidenţei MCC la copii în Centrul Pediatric Cardiovascular al Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Tg. Mureş (IUBCvT) în vederea determinării ratei de înrolare, stabilirea formularului de înregistrare şi urmărire al Registrului Clinic de Monitorizare al MCC. Material şi metodă. A fost realizat un studiu descriptiv retrospectiv al copiilor externaţi cu un diagnostic principal sau comorbiditate din categoria Q20-Q28 (Malformaţii cardiace congenitale - ICD 10 AM), în perioada 2008- 2013, la nivelul Centrului Pediatric Cardiovascular al Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu-Mureş. Lotul de studiu a cuprins un număr de 839 de nou-născuţi externaţi din secţia Neonatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş (SCJU), respectiv 4.423 de copii externaţi din IUBCvT. Rezultate. Incidenţa MCC la nivelul nou-născuţilor externaţi din SCUJ a variat între 5,23% şi 11,47%. Din cei 839 nou-născuţi, 139 au fost operaţi în cadrul IUBCvT în primele 30 zile de viaţă. Cele mai frecvente malformaţii sunt Comunicaţie interauriculară (46,52%), Permeabilitatea canalului arterial (22,10%), Comunicaţia inter ventriculară (9,04%). Morbiditatea spitalizată pe grupe de boli la nivelul IUBCvT demonstrează ponderea ridicată a Comunicaţiei interventriculare (20,05%), a Comunicaţiei interauriculare (15,98%) şi a Permeabilităţii canalului arterial (13,05%). Din cei 1.255 de copii la care s-a intervenit chirurgical, cele mai frecvente intervenţii chirurgicale (17,93%) au fost pen tru Comunicaţie interauriculară. Concluzii. Întocmirea unui Registru al MCC este importantă pentru depistarea, diagnosticul, monitorizarea şi instituirea unei atitudini terapeutice adecvate.