بررسی مورفولوژی ریشه و کانال پره مولر اول فک بالا با استفاده از تصاویرCBCT - مریم تفنگچی‌ها; مرجان بلبلیان; امین قاسمی (Mashhad University of Medical Sciences, 2018)
مقدمه:هدف مطالعه  حاضر بررسی مورفولوژی ریشه و کانال پره مولر اول فک بالا به روش توموگرافی کامپیوتری با اشعه مخروطی(CBCT) بود. مواد و روشها:در این توصیفی، از آرشیو تصاویر CBCT یک مرکز تصویربرداری فک و صورت استفاده شد. تصاویر CBCT بوسیله یک رادیولوژیست و یک اندودانتیست به صورت همزمان مورد بررسی قرار گرفت و داده ها در فرمهای اطلاعاتی ثبت گردید. در این تصاویر، متغیرهای تعداد ریشه و مورفولوژی آنها، تعداد کانالها در ریشه، جهت انحنای ریشه و کانالها، در ابعاد باکولینگوالی و مزیودیستالی مورد بررسی قرار گرفت. جهت آنالیز داده ها از آزمون آماری کای دو، آزمون دقیق فیشر و ضریب توافق کاپا استفاده شد و سطح معنی داری 05/0 لحاظ گردید. یافته ها: در مجموع 106 CBCT که شرایط ورود به مطالعه را داشتند حاوی 106 دندان پره مولر اول بالا ارزیابی شدند. از این میان، 67 دندان (8/57 درصد) یک ریشه، 48 دندان (4/41 درصد) دو ریشه و 1 دندان (9/0 درصد) دارای سه ریشه بود. از میان 67 دندان پره مولر اول یک ریشه 13 مورد (4/19 درصد) تیپ I، 38 مورد (7/56 درصد) تیپ II، 8 مورد (9/11 درصد) تیپ III، 1 مورد (5/1 درصد) تیپ IV، 5 مورد (5/7 درصد) تیپ V و 2 مورد (3 درصد) تیپ VI بودند. نتیجهگیری: اگرچه دندانهای پره مولر اول فک بالا بیشتر دارای یک ریشه با تیپ II طبقه بندی ورتوچی هستند، اما از نظر تعداد ریشه، انحراف ریشه و کانال تنوع زیادی در بین افراد مختلف وجود دارد. کلمات کلیدی: مورفولوژی، ریشه، کانال، پره مولر اول، توموگرافی کامپیوتری با اشعه مخروطی.