Okul Öncesi Dönemdeki Çocukların Yazı Farkındalığı Becerilerini Değerlendirme Aracı'nın Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması - Arzu DOĞANAY BİLGİ; Davut ASLAN; Gökhan AÇIKGÖZ (Mehmet KURUDAYIOĞLU, 2020)
Bu araştırmanın amacı, okul öncesi dönemdeki çocukların yazı farkındalığı becerilerini değerlendirebilecek geçerli ve güvenilir bir ölçme aracının geliştirilmesidir. Araştırmada genel tarama modellerinden betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 48-72 ay arası normal gelişim gösteren 109 kız, 107 erkek olmak üzere toplam 216 çocuk oluşturmuştur. Çalışma grubundaki çocuklar, Ankara ilinin sosyo-ekonomik düzeyi birbirinden farklı dört ilçesindeki bağımsız anaokullarından maksimum çeşitlilik örnekleme yöntemi ile belirlenen altı anaokulunda öğrenim gören çocuklar arasından random seçilmiştir. Yazı Farkındalığı Becerilerini Değerlendirme Aracı'nın geçerlik çalışması için kapsam ve yapı geçerliği yapılmıştır. Kapsam geçerliği için uzman görüşüne başvurulmuş, yapı geçerliği için ise madde analizi yapılmıştır. Ayrıca üç faktörlü olarak kurulan modelin veriye uyum sağlayıp sağlamadığını belirlemek için Doğrulayıcı Faktör Analizi yapılmıştır. Değerlendirme aracının KR-20 güvenirlik katsayısı .76 olarak saptanmıştır. Araştırma sonucunda Yazı Farkındalığı Becerilerini Değerlendirme Aracı'nın okul öncesi dönemdeki 48-72 aylık çocukların yazı farkındalığı becerilerini değerlendirmede geçerli ve güvenilir bir araç olduğu belirlenmiştir.