PREVENŢIA ALERGIILOR SUPUSĂ TESTULUI - Adrian Balanean (Amaltea Medical Publishing House, 2018)
Dragă cititor, Acum 110 ani, medicul pediatru vienez Clemens von Pirquet a creat termenul de "alergie" - o descoperire relativ recentă în îndelungata istorie a cer-cetării medicale. De atunci, alergiile au devenit unele dintre cele mai uzuale probleme de sănătate, mai ales în decursul copilăriei. În ţările dezvoltate, în ultimele decenii, răspândirea astmului, rinitei, dermatitei atopice (DA) şi a alergiilor alimentare a căpătat proporţiile unei epidemii. Mai nou, şi ţările industrializate şi în curs de dezvoltare sunt la rândul lor tot mai afectate. Circa o treime dintre nou-născuţi se nasc astăzi cu un risc ridicat de afecţiuni alergice. Prin urmare, cercetarea în acest domeniu s-a intensificat considerabil în ultimii ani. În prezent, nenumărate ipoteze şi studii demonstrează complexitatea reală a acestui subiect şi dificultăţile inerente în a face recomandări cu largă aplicabilitate pentru profilaxie şi tratament. Mai multe ghiduri din trecut s-au dovedit îndoielnice, ceea ce face şi mai important accesul la informaţii cu privire la nivelul prezent al cunoaşterii ştiinţifice. În următoarele pagini, aş dori să vă prezint pe scurt o imagine de ansamblu a dezbaterilor bazate pe studii recente. Sper să o consideraţi utilă.