Wkład Jezuitów do nauki i kultury w Rzeczypospolitej Obojga Narodów i pod zaborami - Stanisław Cieślak (Jesuit University Ignatianum in Krakow, 2017)
Dwanaście lat temu pojawiła się na rynku wydawniczym książka Jezuici a kultura polska, którą można uznać za przełomową w dziedzinie badań nad historią owianego czarną legendą Towarzystwa Jezusowego. Publikacja ta, wydana pod redakcją ks. Ludwika Grzebienia SJ i ks. Stanisława Obirka SJ, zawiera materiały sympozjum, które odbyło się w Krakowie w dniach 15-17 lutego 1991 roku, z okazji Jubileuszu 500-lecia urodzin Ignacego Loyoli (1491-1991) i 450-lecia powstania Towarzystwa Jezusowego (1540-1990). Obrady sympozjum, które zgromadziło naukowców reprezentujących różne uczelnie, zarówno państwowe jak i kościelne, toczyły się w atmosferze przemian zainicjowanych przez NSZZ "Solidarność" oraz po ustaleniach Okrągłego Stołu. Sympozjum stało się płaszczyzną swobodnej wymiany poglądów i myśli uczonych zajmujących się historią Towarzystwa Jezusowego na ziemiach Rzeczypospolitej.