Роль дуальної терапії в лікуванні повторного епізоду вульвовагінального кандидозу - Iu. V. Davydova; A. Yu. Limanskaya; O. M. Kravets; A. A. Tarnavska (Group of Companies Med Expert, LLC, 2020)
Вульвовагінальний кандидоз (ВВК) - одна з найчастіших інфекцій жіночих статевих шляхів, асоційована переважно з Candida albicans. Різні види Candida виявляються у 10-20% здорових жінок фертильного віку в сечостатевих органах. На сьогодні вивчаються фактори впливу на еволюцію дріжджової інфекції від колонізації до клінічної симптоматики, що включають сприйнятливість, запальні реакції, дисбаланс вагінальної мікробіоти. У 75% жінок протягом життя спостерігається епізод повторного ВВК, а у 5-10% - рецидивний вульвовагінальний кандидоз. Під час вагітності кандидоз сечостатевих органів зустрічається у 2-3 рази частіше, ніж у невагітних жінок. Мета - проаналізувати ефективність впливу дуальної терапії на профілактику повторного епізоду вагінального кандидозу. Пацієнти та методи. Обстежено та проліковано 52 жінки, які мали перший епізод кандидозу під час вагітності (отримали відповідне лікування) та повторний епізод у перші 3 місяці післяпологового періоду. Проведено культуральний метод, а також мікроскопію вагінального мазка, пофарбованого за Грамом, що дало змогу виявити супутню грибам мікрофлору, і це вплинуло на вибір раціональної етіотропної терапії. У всіх 52 жінок виявлено С. albicans (92,3%), C. glabrata (3,8%), C. crusei (1,9%), C. dubliniensis (1,9%), а також патологічну флору, різке зниження рівнів лактобацил. Результати. Враховуючи потенційно загрозливі наслідки кандидозу для вагітної та плода, вкрай важливим є ефективне лікування першого гострого епізоду кандидозу під час вагітності. Для цього слід провести адекватне обстеження, яке дасть змогу правильно обрати препарат і встановити тривалість лікування. Висновки. Дуальна терапія препаратом комплексної дії на мікст-інфекцію та підтримка його ефективності терапією супроводу має доведену задоволеність пацієнток, що становить 96,2%. Дослідження виконано згідно з принципами Гельсінської Декларації. Протокол дослідження ухвалено Локальним етичним комітетом зазначених у роботі установи. На проведення досліджень отримано поінформовану згоду жінок. Автори заявляють про відсутність конфлікту інтересів.