Informační zdroje moderního rodičovství - Kateřina Neubauerová (Charles University, 2022)
Výzkum hledání informací rodiči z široké palety informačních zdrojů sociálního prostředí je interdisciplinární povahy a jeho systematickému zpřehlednění není věnováno mnoho pozornosti. Cílem této přehledové studie o výzkumech informačních zdrojů současného rodičovství je: 1. zjistit, na jaká témata se badatelé zaměřují ve vztahu k hledání informací rodiči, a 2. zmapovat, jaké informační zdroje rodiče preferují. Výzkumný vzorek obsahuje 36 výzkumů: 12 kvalitativních, 16 kvantitativních, čtyři výzkumy smíšeného designu, tři rešerše a jednu analýzu textu. Z této studie plyne, že badatelé zkoumají hledání informací rodiči o výchově a rodičovství v kontextu informační strategie rodičů, informačního chování na internetu, rodičovských znalostí, rodičovského vzdělávání, výchovy dětí, zdraví dětí, rodičovských obav, podpory rodičů a teoretických studií moderního rodičovství. Preferovanými informačními zdroji jsou přátelé, rodina, příbuzní a ostatní rodiče, ale také odborníci v dlouhodobém osobním kontaktu. Mezi zdroje patří také tištěná média a internet, který je vnímán jako zdroj první volby v důsledku nižší přístupnosti primárních informačních zdrojů. Pro rodiče představují informační zplnomocňující potenciál. Bylo by dobré zkoumat ho více ve vztahu k ohroženým skupinám rodičům, jako jsou matky samoživitelky, rodiče s nižším sociálně-ekonomickým statusem, a zaměřit ho také na otce.