بررسی تأثیر آموزش مدرسه ای بر مهارت آگاهی واجشناختی کودکان دوزبانه لک-فارس زبان 6 ساله - فاطمه حسناتی; محمدرضا رستمی; عباس علیپور (Shahid Beheshti University of Medical Sciences, 2015)
مقدمه و اهداف رشد آگاهی واجشناختی در بررسی سواد دانشآموزان اهمیت داشته و یک پیشبینیکننده قوی برای دستیابی به خواندن میباشد. در این میان پدیده دوزبانگی از عوامل تأثیرگذار بر تواناییهای شناختی و زبانی و به تبع آن توانایی خواندن و نوشتن است، بنابراین بررسی بیشتر و زودهنگام در مورد تأثیر این پدیده اجتماعی بر عملکرد تحصیلی این کودکان ضروری به نظر میرسد. با توجه به شیوع بالای دوزبانگی در ایران هدف از این مطالعه، بررسی تأثیر آموزش مدرسهای بر مهارتهای آگاهی واجشناختی کودکان دوزبانه لک-فارس زبان 6 ساله میباشد.  مواد و روش ها مطالعه حاضر از نوع نیمه تجربی و روش بررسی توصیفی-تحلیلی میباشد. جامعه مورد مطالعه در این پژوهش 30 کودک6 ساله دوزبانه لک-فارسی زبان شهرستان نورآباد و الشتر میباشد که به صورت تصادفی از بین کودکانی که در طرح سنجش ورود به دبستان شرکت کرده و قبول شده بودند انتخاب شدند. برای انجام این مطالعه، از آزمون آگاهی واجشناختی سلیمانی-دستجردی که مناسب این مقطع میباشد استفاده شد. سپس این کودکان سه ماه پس از ورود به پایه اول دبستان مورد بررسی مجدد قرار گرفتند.  یافته ها نتایج بررسیها نشان میدهد که این کودکان در همه مهارتهای آگاهی واجشناختی مورد بررسی در دوبار انجام آزمون تفاوت معناداری نشان دادند (001/0≥p).  نتیجه گیری تفاوت نمرات به دست آمده از خرده آزمونهای قبل و بعد از آموزش دلالت بر اهمیت آموزش مدرسهای این کودکان دارد. به دلیل ارتباط نزدیک بین آگاهی واجشناختی و سواد، مسئولین باید از برنامههای آموزش دوزبانگی در سطوح کودکستان و پیشدبستانی جدیتر حمایت نمایند.