مقایسه دردهای اسکلتی‌عضلانی، تعادل و کیفیت زندگی بین افراد سالم و مبتلا به کووید 19 - محمد کریمی زاده اردکانی; محمد هانی منصوری; یوسف مقدس تبریزی; کمال کمال محمدخانی; مریم محمدی (Shahid Beheshti University of Medical Sciences, 2021)
زمینه و هدف: اثرات آسیب‌ها و فشارهای روانی ناشی از بیماری کرونا بر افراد جامعه ممکن است بُعدهای مختلف از جمله سبک زندگی، کیفیت زندگی، سلامت روانی و جسمانی را تحت تأثیر قرار دهد. بنابراین هدف از پژوهش حاضر، بررسی و مقایسه عملکرد تعادل ایستا و پویا، کیفیت زندگی و میزان درد اسکلتی‌عضلانی بین افراد سالم و مبتلا به کرونا بود.مواد و روش‌ها: پژوهش حاضر توصیفی و از نوع علّی‌مقایسه‌ای بود. جامعه آماری پژوهش حاضر، افراد دارای سابقه ویروس کرونا و افراد سالم 30-20‌ساله بودند. آزمودنی‌های پژوهش از شهرهای قم، تهران و مشهد بودند (40 نفر مبتلا به ویروس کرونا از هر شهر 20 نفر مرد و 20 نفر زن و 40 نفر سالم از شهر 20 نفر مرد و 20 نفر زن).آزمودنی‌ها به دو گروه بیمار و سالم تقسیم شدند. در این پژوهش برای ارزیابی عملکرد تعادل ایستا و پویا به ترتیب از آزمون‌های اصلاح‌شده لک‌لک و تعادل Y استفاده شد. همچنین برای ارزیابی میزان درد اسکلتی‌عضلانی از پرسش‌نامه نوردیک و برای ارزیابی کیفیت زندگی از پرسش‌نامه SF-36 استفاده شد.یافته‌ها: نتایج آزمون تی مستقل نشان داد که بین متغیرهای تعادل ایستا و پویا و کیفیت زندگی دو گروه تفاوت معناداری وجود داشت (0/05>P) و افراد سالم نمرات بیشتری را در آزمون‌های تعادل و عملکرد بهتری را در کیفیت زندگی ارائه دادند. نتایج آزمون یومن‌ویتنی نشان داد که در مقادیر مربوط به دردهای اسکلتی‌عضلانی نواحی گردن، شانه، قسمت فوقانی پشت، آرنج، مچ پا، قسمت تحتانی پشت، ران، زانو، مچ ‌پا در 7 روز بین دو گروه، هم در مردان و هم در زنان تفاوت معناداری وجود داشت (0/05>P). به گونه‌ای که افراد مبتلا به کرونا میزان درد بیشتری را ثبت کردند. همچنین در میزان دردهای اسکلتی‌عضلانی در دوازده ماه گذشته بین دو گروه تفاوت معناداری وجود نداشت (05/0<P).نتیجه‌گیری: پیشنهاد می‌شود از نتایج مطالعه حاضر برای افزایش اطلاعات عمومی افراد جامعه استفاده شود. افراد مبتلا به ویروس کرونا و حتی سالم در دوران قرنطینه و در شرایط قرار گرفتن در معرض این بیماری، باید به آمادگی جسمانی و میزان دردهای اسکلتی‌عضلانی نواحی مختلف بدن توجه ویژه داشته باشند تا بتوانند آمادگی جسمی و روحی و کیفیت زندگی خود را در سطح مطلوب نگه دارند.