HEMŞİRELERİN ETİK KODLARA UYMA DÜZEYİ VE ETKİLEYEN FAKTÖRLER - Ayşe Çil-akıncı; Rukiye Pınar (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2011)
Amaç: Çalışmanın amacı, hemşirelik uygulamaları sırasında hemşirelerinetik kodlara uyma düzeylerini ve etkileyen faktörleri değerlendirmekti. Yöntem: Bu tanımlayıcı araştırma Marmara Bölgesi'ndeki bir ilimizde yatakkapasitesi 200 ve üzerinde bulunan devlet hastanelerinde çalışan 810 hemşire üzerinde yapıldı. Hemşirelerin etik kodlara uyma düzeyi ICN'in etik kodları 14 madde haline getirilerek değerlendirildi. Bulgular: Hemşirelerin en çok uyduğu iki madde "hemşire olarak insan yaşamına, onuruna ve haklarına saygı duyarım" %87 ve "topluma hizmet verirken ırk, din, yaş, renk, cinsiyet, siyasal ve sosyal durum ayırımı yapmam" %86.3 idi. Hemşirelerin en az uyduğu iki madde "hemşire olarak, toplumun sağlık ve sosyal gereksinimlerini karşılamak için girişilen etkinliklerinsorumluluğunu diğer vatandaşlarla paylaşırım" %34.3 ve "hemşire olarak, mesleksel örgütüm aracılığı ile hemşireliğin sosyal ve ekonomik çalışmakoşullarının dengeli bir şekilde yürütülmesi için çalışmalara katılırım" %35.9 idi. Hemşirelik mesleğini isteyerek seçen, meslekten memnun olan,poliklinikte ve yönetimde çalışan, sadece gece çalışan hemşireler etik kurallara daha çok uymakta idi. Ayrıca poliklinik hemşireleri etik kurallara dahaçok uymakta idi. Mezun olunan okul, yaş, cinsiyet ve çalışma süresine görehemşirelerin etik kodlara uyma düzeyi farklılık göstermemekte idi.Sonuç: Bu bulgular doğrultusunda hemşirelerin etik kurallara uygun hareket etmeleri için etik kurallar konusunda bilgilendirilmeleri ve mesleki memnuniyet düzeylerinin artırılmasına yönelik girişimlerde bulunulması önerilmektedir