Tři pohyby lidského života s ohledem na tělesnou výchovu a sportovní praxi podle Jana Patočky Jan Patočka's three movements of human life with respect to physical education and sport practice - Irena Martínková (Palacky University, 2006)
Článek představuje filosofii Jana Patočky, a to především jeho tři životní pohyby, kterými se zabývá v dílech "Přirozený svět jako filosofický problém", "Kacířské eseje o filosofii dějin" a "Tělo, společenství, jazyk, svět". Patočka tyto tři pohyby lidské existence nazývá "pohyb akceptace", "pohyb obrany" a "pohyb pravdy" (názvy podle knihy "Kacířské eseje o filosofii dějin"). Tyto tři životní pohyby dělí toho, k čemu se člověk vztahuje (referent). Referent pak určuje každý jeho pohyb. Nejdříve se v textu věnujeme pojetí člověka jakožto žité tělesnosti a pojmu referent. Dále podle Patočkova díla popisujeme jeho chápání každého ze tří pohybů. Po popsání každého životního pohybu se zabýváme lidským pohybem z hlediska tělesné výchovy (v nejširším pojetí) a sportu v rámci daného životního pohybu. Pohyb akceptace je chápán jako zakořenění a přijetí člověka do světa a prvotní pochopení vlastních možností. V kontextu tělesné výchovy se jedná o naučení se zacházet s vlastním tělem a zvládnutí vlastního pohybu coby tělesná bytost, především skrze napodobování ostatních a jejich snahu nás uvést do jejich světa. Pohyb obrany je sférou vlastní zaneprázdněnosti prací a možnostmi, které nacházíme ve světě. Patočka tento pohyb popisuje jako sebeprodloužení, projekci do věcí a sebeobjektivizaci. Člověk zde přebírá různé pravdy a řídí se jimi, aniž by je příliš revidoval. Toto se děje i s lidským pohybem. Formy pohybu jsou již vytvořené a člověk si je má osvojit (např. sportovní formy). Toto se často děje jen s malým sebepoznáním, proto je otázkou, co tento přístup k sobě opravdu způsobuje. Člověk je zde většinou spoután svými pohybovými návyky, o kterých ani neví. Pohyb pravdy je pohybem otřesení těchto domnělých pravd. Je pohybem sebenalézání a připuštění toho, co v předchozích pohybech nebylo vidět, například naší smrtelnosti. Tělesná výchova v rámci pohybu pravdy vede k sebepoznávání, vědění o svém pohybu a zodpovědnosti za něj. Celkově vede tento pohyb ke svobodě. In this contribution we present the Czech philosopher Jan Patočka and his original concept of the three fundamental movements of human life. In this concept Patočka is inspired by the philosophy of Aristotle as well as by the philosophy of existence of Heidegger. First we interpret Patočka's ideas regarding the three movements of human existence, that is, the movement of acceptance, the movement of defense and the movement of truth. After characterizing each of the three movements of human existence, we shall present our own thoughts about human movement within each given life movement, so that the differences between each of the three movements of human existence can be seen from the perspective of everyday human movement, physical education and sports.