Complicated acute appendicitis in SARS-Cov-2 infected child - Anna Rzewuska; Monika Żybowska; Wiktoria Sielwanowska; Bartłomiej Syzdoł; Magdalena Woźniak (Kazimierz Wielki University, 2022)
Wstęp: Ostre zapalenie wyrostka robaczkowego jest najczęstszą ostrą chorobą jamy brzusznej u dzieci wymagającą leczenia chirurgicznego. Charakteryzuje się ostrym bólem brzucha, wymiotami oraz gorączką. W ostatnim czasie zapalenie wyrostka robaczkowego u dzieci łączone jest z wieloukładową chorobą zakaźną związaną z zakażeniem SARS-Cov-2. Opis przypadku: 15- letni chłopiec został przyjęty do szpitala z powodu dolegliwości bólowych. W badaniach laboratoryjnych stwierdzono wysoką leukocytozę oraz neutrofilię. Rozpoznano zgorzelinowe, perforowane zapalenie wyrostka robaczkowego z naciekiem kątnicy. Wykonano laparoskopową appendektomię. Dwa dni później w badaniu fizykalnym obecny był obustronnie dodatni objaw Goldflama. Podejrzewano kamicę moczową. W badaniu RTG nie stwierdzono cieni wapiennych w rzucie nerek i dróg moczowych, w prawej jamie opłucnowej stwierdzono obecność płynu. Następnie dołączyła gorączka oraz duszność. Założono drenaż opłucnowy i ewakuowano około 500ml płynu przesiękowego. Otrzymano również dodatni wynik testu PCR na obecność SARS-CoV-2. W kolejnych dniach ewakuowano ponownie około 500ml płynu z jamy opłucnowej. W badaniach laboratoryjnych obserwowano wzrost wskaźników zapalnych. Zmieniono antybiotykoterapię oraz włączono leczenie przeciwzakrzepowe. W badaniach ultrasonograficznych zdiagnozowano ropień w operowanej okolicy, który po kilku dniach uległ samoistnej inwolucji. Chłopiec przestał gorączkować, parametry zapalne stopniowo zmniejszały się. Pacjent również nie zgłaszał dolegliwości ze strony układu oddechowego. Wnioski: Analizując powyższy przypadek kliniczny można stwierdzić, że infekcja COVID-19 wpłynęła na przedłużenie hospitalizacji chłopca i mogła przyczynić się do nasilenia powikłań po appendektomii. Należy wziąć pod uwagę wystąpienie wieloukładowego zespołu zapalnego związanego z COVID-19. Warto rozważyć przeprowadzenie testów w kierunku SARS-CoV-2 u dzieci, które mają ciężkie objawy ze strony układu pokarmowego.