Sjekkliste for trygg kirurgi skaper trygghet for pasienten - en kvalitativ studie av pasienters erfaringer med sjekkliste for trygg kirurgi - Gunn Eli Kvalsund; Inger Hilde Hagen; Vigdis Kvitland Schnell Husby (Cappelen Damm Akademisk NOASP, 2024)
Bakgrunn: I 2011 ble den nasjonale pasientsikkerhetskampanjen «I trygge hender» lansert. Et av tiltakene var innføring av sjekkliste for trygg kirurgi. Pasienten er en viktig brikke i gjennomgangen av sjekklisten og derfor er det viktig å undersøke deres opplevelser. Per i dag er det lite forskning på pasienters erfaringer med sjekklisten. Hensikt: Å få mer kunnskap om hvordan gjennomgangen av sjekklisten oppleves for pasienten. Dette for å belyse hva som kan fremme god bruk av sjekklisten. Metode: Studien har et kvalitativt fenomenologisk design. Syv individuelle semistrukturerte intervju ble gjennomført. Giorgis deskriptive analyse ble benyttet. Resultat: Analysen resulterte i et hovedtema «Trygghet» med to undertemaer «Trygge rammer» og «Mer enn bare en sjekkliste». Informantene var ikke kjent med at sjekklisten ble benyttet, men de opplevde sjekklisten som positiv både for pasienten og det kirurgiske teamet. De ønsket at sjekklisten skulle benyttes, og de ønsket å bli involvert i gjennomgangen. Informantene mente utformingen av sjekklisten var god, at gjennomgangen skapte trygghet og at sjekklisten var en sikkerhet for at alt ble utført korrekt. De opplevde at informasjonen de fikk om sjekklisten var tilstrekkelig. I tillegg så de på sjekklisten som en mulighet for å få og gi informasjon og til å kunne stille spørsmål. De mente også at sjekklisten var der for at pasienten skulle føle seg trygg og at det var en mulighet for det kirurgiske teamet til å bli kjent med pasienten. Konklusjon: Funnene i denne studien tyder på at sjekkliste for trygg kirurgi oppleves som en trygghet for pasientene og at det kan bidra til å øke pasientsikkerheten. Informantene opplevde det også som en trygghet for det kirurgiske teamet, da de får en mulighet til å bli kjent med pasienten. I tillegg kom det frem at pasientene opplevde at sjekklisten hadde flere hensikter enn bedret pasientsikkerhet og teamfølelse. English abstract The Surgical Safety Checklist Provides Security for the Patient - A Qualitative Study Background: In 2011, the national patient safety campaign «In safe hands» was launched. One of the measures was the introduction of a surgical safety checklist. The patient is an important participant in the review of the checklist and therefore it is important to explore their experiences. As of today, there is little research concerning patients' experiences with the checklist. Purpose: To gain more knowledge about how the patient experiences the review of the checklist and thus to highlight what can promote appropriate use of the checklist. Method: The study has a qualitative phenomenological design. Seven individual semi-structured interviews were conducted. Giorgi's descriptive analysis was used. Result: The analysis resulted in a main theme «Safety» with two sub-themes «Safe frameworks» and «More than just a checklist». The informants were not aware that the checklist was used, but they experienced the checklist as positive for both the patient and the surgical team. They wanted the checklist to be used and they wanted to be involved in the review. The informants believed that the design of the checklist was good, that the review created security and that the checklist was a guarantee that everything was carried out correctly. They felt that the information they received about the checklist was sufficient. In addition, they regarded the checklist as an opportunity to receive and give information and to be able to ask questions. They also believed that the purpose of checklist was to make the patient feel safe and that it was an opportunity for the surgical team to get to know the patient. Conclusion: The findings in this study suggest that the surgical safety checklist is experienced as a sense of security for the patients and that it can contribute to increased patient safety. The informants also experienced the checklist as a sense of security for the surgical team, as they got an opportunity to get to know the patient. In addition, it appeared that the patients felt that the checklist had more purposes than improved patient safety and team spirit.