AŞAMALI ÇÜRÜK TEDAVİSİ - Saadet Gökalp; Fatma Dilsad Oz (Selçuk University, 2018)
Günümüzde diş dokusunun sağlıklı olarak kalmasında pulpanın önemi daha iyi anlaşıldıkça, diş hekimleri çürük temizlenmesi sırasında pulpa ekspoz olsa bile pulpanın canlılığının korunması için daha çok çaba sarf etmeye başlamışlardır. Çünkü pulpasız dişlerde dişin kırılması gibi kritik komplikasyonlar ortaya çıkabilmektedir. Diş hekimliği uygulamalarında diş hekimleri, eğer çürük tamamen uzaklaştırılacaksa pulpa ekspozu ile sonuçlanabilecek derin çürüklerle çok sık karşılaşırlar. Pulpanın doğal rejenerasyon yeteneğinin çok yüksek olduğu araştırmacılar tarafından gözlenmektedir. Direk pulpa kaplaması tipik olarak pulpanın korunması için uygulanır. Bununla birlikte çürük kaldırılmasına bağlı olarak ekspoz olan pulpaya direk pulpa kaplaması uygulamasına alternatif olarak çürük dokunun tamamı kaldırılmadan ilk randevude yumuşak dentinin sadece bir kısmı kaldırılarak kavite  geçici restore edilir ve bir süre sonra tekrar açılır. İleri ekskavasyon bu randevuda yapılır ve kavite kalıcı olarak restore edilir. Bu uygulamanın amacı lezyonun ilerlemesini durdurmaktır ve pulpal ekspoz olmadan tersiyer dentin oluşumuna izin vermektir. Bu tedavi yöntemi ile ilgili literatürde bulunan pek çok çalışma incelenerek tedavinin prognozu hakkında bilgi edinilmiştir.