"ICU mobility scale"- norsk versjon: et nyttig verktøy for å vurdere og dokumentere mobiliseringsnivået hos intensivpasienter - Ann-Marie Storsveen; Helene Berntzen; Hilde Valen Wøien (Cappelen Damm Akademisk NOASP, 2020)
Introduksjon: Tidlig mobilisering av intensivpasienter har vist seg å ha gunstig effekt, blant annet redusert respiratortid, redusert varighet av delirium og forbedret muskelstyrke etter intensivoppholdet. Mobilisering av intensivpasienter er trygt, men er avhengig av forberedelser og kunnskap hos personale som gjennomfører prosedyren. Ved å bruke et validert mobiliseringsverktøy kan pasientens fysiske funksjonsnivå følges på en systematisk måte, og samtidig gi muligheter for å sammenligne egen praksis med andre gjennom forskning. ICU mobility scale er et skåringsverktøy som er enkelt å bruke for intensivsykepleiere i vurdering og dokumentasjon av intensivpasientens mobiliseringsgrad. Verktøyet krever begrenset opplæring før det kan tas i bruk og er kompatibel med elektronisk kurve. ICU mobility scale har vist seg å ha en høy grad av pålitelighet i vurdering av pasientens mobiliseringsgrad. Verktøyet kan med fordel benyttes til forordning av daglige mål for mobiliseringsnivå og dermed bidra til å gi behandlingsteamet et definert, felles mål. Hensikt. Hensikten med denne artikkelen er å gjøre den norske versjonen av ICU mobility scale kjent og tilgjengelig for intensivsykepleiere i Norge. Samtidig ønsker vi å vise prosessen med oversettelse av et verktøy til norsk ved hjelp av internasjonale retningslinjer. Metode. Vitenskapelig oversettelse og kulturell tilpasning etter anerkjente retningslinjer. Konklusjon. ICU mobility scale er et pålitelig verktøy som er enkelt å bruke for sykepleiere på intensivavdelinger. Verktøyet kan bidra til å vurdere og dokumentere pasientens evne til mobilisering på en systematisk måte og kan også brukes til å ordinere daglige mål for mobiliseringsnivå. ICU mobility scale brukes i stor grad internasjonalt, og bruken gir mulighet for å sammenligne seg med hvordan andre intensivavdelinger mobiliserer sine pasienter og vise effekten av dette. Vi anbefaler at den norske versjonen av ICU mobility scale blir implementert i norske intensivavdelinger.