RECOMANDĂRI PRE-PROCEDURALE ÎN ENDOSCOPIA DIGESTIVĂ LA PACIENTUL PEDIATRIC - Smaranda Diaconescu; Gabriela Păduraru; Claudia Olaru; Nicoleta Gimiga; Camelia Soponaru; Anamaria Ciubară; Maria Bolat; Magdalena Iorga (Amaltea Medical Publishing House, 2015)
Endoscopia digestivă, una dintre cele mai frecvente investigaţii invazive în gastroenterologia pediatrică, nu este lipsită de riscuri. Complexul de măsuri necesare acestei manevre cuprinde: evaluarea corectă a bolnavului ţinând seama de indicaţiile şi contraindicaţiile endoscopiei, obţinerea consimţământului informat, pregătirea psihologică a părinţilor/copilului, aplicarea unor restricţii dietetice, profilaxia infecţiilor. De asemenea, trebuie ales tipul de anestezie, monitorizarea continuă intra şi post-procedurală pentru evitarea complicaţiilor legate de procedură sau de reacţii adverse medicamentoase.