Основні питання вакцинації дітей та підлітків проти COVID-19 - L.O. Yushchenko; V.S. Oliynyk; О.V. Tikholaz; G.I. Mantak; V.О. Tikholaz (Group of Companies Med Expert, LLC, 2022)
На основі накопичених наукових даних визначено основні принципи специфічної імунопрофілактики COVID-19 у дітей та підлітків. Установлено, що лише дві вакцини - Pfizer-BioNTech (BNT162b2) «Comirnaty» та Moderna mRNA-1273 «Spikevax» - схвалені ВООЗ для екстреного застосування в дітей і тільки перша з них дозволена до використання в Україні. За даними результатів клінічних досліджень, обидві вакцини мають доведений профіль безпечності та ефективності. Існуючий на сьогодні аналіз небажаних явищ після вакцинації Pfizer-BioNTech (BNT162b2) «Comirnaty» та Moderna mRNA-1273 «Spikevax» вказує на сприятливий клінічний перебіг місцевих, системних реакцій та поствакцинального міокардиту з регресом симптомів у всіх пацієнтів. Ризик мультисистемного запального синдрому у дітей після гострої інфекції, можливість інших неблагоприємних наслідків інфекції SARS-CoV-2, імовірність тяжкого захворювання у дітей із супутніми захворюваннями залишаються вагомими причинами для вакцинації дітей та перевищують ризики можливих несприятливих подій після імунізації. З позиції глобального дефіциту вакцин у світі програми імунізації повинні бути зосереджені на групах з високим ризиком госпіталізації та смерті відповідно до Дорожньої карти з впровадження вакцини від гострої респіраторної хвороби COVID-19. Вакцинація проти COVID-19 дітей з наявними факторами ризику, супутніми захворюваннями, імунодефіцитними станами є пріоритетною. Перш ніж перейти до вакцинації дітей та підлітків із низьким ризиком тяжкого захворювання, слід здійснювати активне виявлення дітей з груп високого ризику та пропонувати їм вакцинацію з обґрунтуванням важливості її проведення. Незважаючи на широке впровадження вакцинації, потрібно дотримуватися відповідних профілактичних заходів для боротьби з COVID-19, у тому числі фізичного дистанціювання, частого миття рук, носіння масок. Надзвичайно важливо підтримувати високі рівні охоплення вакцинацією проти інших інфекційних хвороб і не відстрочувати планової вакцинації дітей. Автори заявляють про відсутність конфлікту інтересів.