МОРФОМЕТРИЧНІ ПАРАМЕТРИ ПЕРЕДЧАСНОГО ДОЗРІВАННЯ ХОРІАЛЬНОГО ДЕРЕВА ПЛАЦЕНТИ ПРИ ЗАЛІЗОДЕФІЦИТНІЙ АНЕМІЇ ВАГІТНИХ У ГЕСТАЦІЙНОМУ АСПЕКТІ - O. V. Garvasuk; I. S. Davydenko (Bukovynian State Medical University, 2015)
Вивчені особливості передчасного дозрівання хоріального дерева при анемії вагітних у різні терміни гестації. Отримані дані, що в терміни гестації 29-32 та 33-36 тижнів морфометричні параметри хоріального дерева не досягають рівня фізіологічної вагітності. У термін 29-32 тижні, у порівнянні зі спостереженнями без анемії, є меншим сумарний відсоток термінальних та термінальних «спеціалізованих» ворсинок, але більшим відсоток проміжних незрілих ворсинок. У термін 33-36 тижнів відмічаються інші особливості: має місце зменшення відсотка термінальних «спеціалізованих» ворсинок, міняється розподіл відсотків поміж проміжних ворсинок у бік незрілих, збільшується відсоток трофобластичних та вільозних відростків.