Farklı Kuvvet Tipleri İle Uygulanan Yüz Maskesinin İskeletsel Ve Dişsel Etkilerinin Sonlu Elemanlar Analizi İle İncelenmesi - Mücahid Yıldırım; Veli Şahin (Selçuk University, 2023)
Amaç: Bu çalışmada iskeletsel Sınıf III maloklüzyonların tedavisinde kullanılan yüz maskesi apareyinin sonlu elamanlar analizi (FEM) ile sirkümmaksiller bölgede meydana getirdiği değişimlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Farklı noktalarından ve doğrultulardan uygulanan kuvvetlerin çene ve yüz bölgesine etkileri değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöntemler: Bilgisayarlı tomografiyle (BT) alınan kesitlerin üç boyutlu olarak sonlu sayıda elemana ayrıştırılıp, tekrar birleştirilmesi ile sanal bir model elde edilmiştir. Tüm modellerde benzer tasarıma sahip diş-doku destekli ekspansiyon apareyi aracılığı ile 1000 gram şiddetinde protraksiyon kuvveti uygulanmıştır. Birinci modelde anterior bölgeden lateral ve kanin dişler arasından, ikinci modelde posterior bölgeden birinci molar diş hizasından olacak şekilde, üçüncü modelde ise hem anterior hemde posterior bölgeden kombine edilerek kuvvet uygulama noktaları modellere tanımlanmıştır. Ayrıca her bir modele oklüzal düzleme paralel, oklüzal düzlemden aşağı olacak şekilde 20°'lik ve 40°'lik açılandırmalarla protraksiyon kuvveti uygulanmıştır. Oluşan gerilme alanları sonlu elemanlar stres analiziyle incelenmiştir. Bulgular: Çalışma modellerinde sirkummaksiller bölge incelendiğinde genel olarak pterygomaksiller sutur, frontonasal sutur, zigomatikofrontal sutur, premaksilla, maksillar alveoler çıkıntı ve zygomatik butress bölgelerinde yoğun stres alanları oluştuğu görülmüştür. Maksillada pterygomaksiller sutur ve çevresi, frontonasal sutur bölgesi genel olarak tüm modellerde en yüksek Von Mises değerine sahip stres bölgeleri olarak bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamızın sonuçlarına göre; dik yön büyümesine sahip olgularda maksiller anterior rotasyonun engellenmesi için, kuvvetin uygulama noktalarının mümkün olduğunca anteriorda konumlandırılması ve kuvvetin yönünün de oklüzal düzlemden 20° den daha aşağıda açılandırılması gerekmektedir.