Walter J. Burghardt, Sprawiedliwość. Globalna perspektywa, tłum. A. Krzyżówek, Wydawnictwo WAM, Kraków 2006, ss. 311 - Mariusz Sztuka (Jesuit University Ignatianum in Krakow, 2007)
Amerykański jezuita pisze książkę o sprawiedliwości. Książka ta powstaje jako efekt zarówno wieloletniej pracy naukowej teologa, jak też jego działalności duszpasterskiej w Nowym Jorku, gdzie autor miał okazję zetknąć się z autentycznymi problemami społecznymi, wobec których stoi społeczeństwo najbogatszego państwa świata. Nie dziwi więc fakt, iż zakreślane tu rozległe uniwersum, w jakim daje o sobie znać problem sprawiedliwości, obejmuje zarówno przestrzeń sacrum wyrażanego przez liturgię (sprawiedliwość eucharystyczna), jak też obszar rzeczywistości społecznej w jej wymiarze zarówno ponadkulturowym (sprawiedliwość zglobalizowana), jak i sprowadzającym się do konkretnych rozwiązań instytucjonalnych...