Refleksje pedagoga w oparciu o analizę mistycznego doświadczenia człowieka opisanego przez Karola Wojtyłę na podstawie dzieł św. Jana od Krzyża - Ewa Łatacz (Jesuit University Ignatianum in Krakow, 2007)
Zapewne większość czytelników zdziwi ten tytuł artykułu i pojawi się pytanie, "Po co o tym pisać?", ale jeśli uwzględnić fakt, że przeżycia mistyczne nie są wyimaginowaną rzeczywistością, ponieważ mają doświadczalny charakter i odpowiadają na ważne, a może najważniejsze pytania dotyczące człowieka oraz są wielkim sojusznikiem w procesie wychowania i samowychowania, to zdziwienie powinno ustąpić...