مروری بر ابزارهای ارزیابی عمومی خودمدیریتی - هومن ثاقبی; نوید میرزاخانی; علی حدادی نیا (Shahid Beheshti University of Medical Sciences, 2022)
مقدمه و اهداف یکی از بزرگ‌ترین چالش‌هایی که سیستم‌های بهداشتی سراسر جهان در قرن بیست‌و‌یکم با آن مواجه هستند، افزایش بار ناشی از بیماری‌های مزمن است. برای حل این چالش بسیاری از کشورهای پیشرفته شروع به اتخاذ برنامه‌های آموزش خودمدیریتی کردند. ابزارهای مختلفی برای سنجش میزان تأثیر برنامه‌های آموزشی و خودمدیریتی در بیماران مبتلا به بیماری مزمن وجود دارد. برخی از این ابزارها برای سنجش خودمدیریتی در یک بیماری خاص طراحی شدند. برخی از ابزارها نیز عمومی هستند که برای طیف وسیعی از بیماری‌های مزمن کاربرد دارند. هدف از این مطالعه، معرفی ابزار‌های عمومی سنجش خودمدیریتی در بیماری‌های مزمن است. مواد و روش‌ها نوع این مطالعه مروری، روایتی است. برای یافتن ابزارهای عمومی موجود در‌زمینه خودمدیریتی، ترکیبی از کلمات کلیدی در پایگاه‌ داده‌های الکترونیکی اسکوپوس، وب ساینس، پاب‌مد و گوگل اسکالر جست‌و‌جو شد. یافته‌ها ابزارهای عمومی موجود در‌زمینه خودمدیریتی بیماری‌های مزمن عبارت‌اند از: مقیاس غربالگری خودمدیریتی، مقیاس مهارت خودمدیریتی، مقیاس خودکنترلی و خودمدیریتی، مقیاس شرکا در سلامت، پرسش‌نامه تأثیر آموزش بهداشت. نتیجه‌گیری تا‌کنون ابزارهای عمومی مختلفی برای ارزیابی خودمدیریتی ارائه شده است. بر‌این‌اساس، نیاز است با توجه به اهداف موردنظر ابزار مناسب انتخاب شود.