Particularităţi de diagnostic şi tratament ale tumorilor ovariene mucinoase - Tudor Rotaru; Rotaru Ludmila; Daniela Mocan; Nicu Balan (Academy of Sciences of Moldova, 2021)
Introducere. Tumorile ovariene ocupă un loc aparte în patologia ginecologică prin marea lor diversitate, prin dificultățile de diagnostic, precizarea caracterului lor evolutiv, stabilirea prognosticului și a tratamentului. Tumorile mucinoase ovariene reprezintă un grup de formațiuni rare, cu o celulă de origine încă nedefinită, dar cu o progresie aparentă de la benignă la limită și la carcinom. Tratamentul unei tumori ovariene benigne este chirurgical. Material și metode. Cercetarea în cauză a fost efectuată pe un lot de 50 paciente, care au fost tratate în secția Ginecologie a IMSP Institutul Oncologic din Republica Moldova, cu diagnosticul de tumori ovariene mucinoase. Rezultate. În studiu au fost analizate date referitoare la diagnosticul și tratamentul tumorilor ovariene mucinoase. Diagnosticul clinic a evidențiat o afectare ovariană unilaterală în 41 de cazuri (82%) față de cea bilaterală înregistrată la 9 paciente (18%). Toate tumorile au fost de dimensiuni mari și cu forme neregulate. În cazul diagnosticului de laborator în aprecierea potențialului tumoral de tip benign sau malign s-a efectuat markerul tumoral CA-125, la 41 paciente indicele a fost în limitele normei de la 0-35U/ml și numai în 9 cazuri s-au evidențiat majorări nesemnificative de la 50-100U/ml. Diagnosticul ultrasonografic este o metodă importantă în depistarea tumorilor ovariene mucinoase. Tratamentul pacientelor este chirurgical și, în dependență de aspectul tumorii intraoperator și vârstă, au avut un caracter radical sau mai puțin radical. Concluzii. Cele mai frecvente semne clinice apărute au fost senzație de plenitudine în pelvis, disurie, dureri în regiunea lombară sau sacrală. Ca de obicei tumorile ovariene mucinoase sunt de dimensiuni mari. Markerul tumoral CA-125 în majoritatea cazurilor a fost în limitele normei. Investigațiile imagistice sunt informative și unele din ele aplicate la toate pacientele din studiu. Metodele endoscopice de diagnostic sunt mai puțin informative în tumorile ovariene mucinoase din cauza formațiunilor voluminoase și riscului de revărsare în cavitatea abdominală a mucinei. Tratamentul tumorilor ovariene mucinoase este exclusiv chirurgical unde vârsta a dictat volumul operator