ФОРМУВАННЯ ЦІННОСТІ ОСОБИСТОСТІ В ОСВІТНЬОМУ ПРОСТОРІ ПОЛЬЩІ - ОСНОВА ГУМАНІЗМУ: ПІДТРИМКА ВИМУШЕНИХ ПЕРЕСЕЛЕНЦІВ З УКРАЇНИ - Лідія Хомич; Олена Коваленко (Ivan Ziaziun Institute of Pedagogical Education and Adult Education of the NAES of Ukraine, 2022)
У вступі схарактеризовано середовище у якому опинились українці з початку війни Російської Федерації проти України, стан вимушених переселенців які прибули до Польщі і адаптуються до нових умов життя. Констатовано, що польське суспільство створює умови для задоволення національно-культурних та освітніх потреб вимушених переселенців з України. Визначено мету статті - здійснити аналіз психологічного стану вимушених переселенців з України та різних видів наданої їм допомоги Польським урядом та суспільством. Проаналізовано теоретичні основи здійсненого дослідження, зокрема: процес розвитку стосунків між Україною і Польщею в усіх сферах життя; роль освіти у збереженні миру; особливості полікультурної освіти; готовність вчителів до полікультурного виховання і формування загальнолюдських цінностей у підростаючого покоління. Результати експериментального дослідження базуються на використанні теоретичних і емпіричних методів дослідження. Визначено, що в умовах сьогодення громадяни Польщі позитивно ставляться до українців. З'ясовано, що психологічний стан українців, які після 24 лютого приїжджають до Польщі є різним: їм часто властиві нестійкі суперечливі емоційні стани (відчуття безпорадності, підвищена дратівливість, подавлений настрій, емоційна відстороненість тощо); розвивається «синдром біженця» - специфічна реакція на стрес, пов'язана з активізацією суперечливих емоцій та негативних думок; актуалізується почуття самотності; може виникати культурний шок - психологічна дезорієнтація і фізичний дискомфорт при зіткненні з іншою спільнотою. З метою адаптації тимчасово переміщених українців польське суспільство надає їм безкоштовно різні види допомоги, серед них психологічна і соціальна підтримка як система заходів щодо надання їм необхідної інформації, фінансових коштів, навчання, правого захисту, місця проживання тощо. Обґрунтовано конкретні завдання соціальної політики на загальнодержавному та регіональному рівнях щодо підтримки українців. Зроблено висновок, що це стало можливим завдяки реалізації наскрізних загальнолюдських, цивілізаційних цінностей у змісті освіти Польщі, що сприяє вихованню гуманних особистостей.