Masă tumorală abdomino-pelvină la o adolescentă - prezentare de caz - Irina Mihaela Ciomaga; Mădălina Mardare; Ştefana Cristina Dupa; Cristina Alexa; Doina Mihăilă; Elena Ţarcă; Nicolai Nistor (Amaltea Medical Publishing House, 2019)
O formaţiune palpabilă în regiunea abdomino-pelvină la o adolescentă este o manifestare clinică de obicei severă. În prezenţa unei astfel de formaţiuni, trebuie precizat dacă ea este sau nu malignă şi dacă se asociază sau nu cu compresia organelor vecine. O astfel de formaţiune tumorală este descoperită cel mai adesea cu ocazia creşterii de volum a abdomenului, alterării stării generale sau apariţiei tulburărilor digestive sau urinare. Autorii prezintă cazul unei adolescente de 16 ani, care se internează pentru lombalgii, impotenţă funcţională a membrului inferior drept şi o formaţiune tumorală în fosa iliacă dreaptă, apărută de aproximativ 5 luni. Examenul clinic, investigaţiile biologice, imagistice şi anatomo-patologice au precizat diagnosticul de rabdomiosarcom, formă embrionară. Lipsa de comunicare între adolescentă şi familie a făcut ca prezentarea la spital să fie tardivă, când rabdomiosarcomul era deja în stadiu terminal, cu metastaze pulmonare şi osoase, prognosticul în această situaţie fiind nefavorabil.