Детерминанте избора моралних узора ученика млађег школског узраста - Драго Бранковић; Ружица Пандуревић-Стојић (Pedagogical society of the Republic of Srpska, 2022)
Избор моралних узора спада у теоријско-методолошке проблеме који још увијек нису теоријски осмишљени и емпиријски истражени. У сфери теорије нису прецизније дефинисани основни појмови а у литератури су присутна различита семантичка тумачења тих појмова. То се посебно односи на моралне примјере, моралне узоре и  моралне идеале. У методолошкој литератури мало је радова о идентификацији моралних узора, њихових особина и повезаности моралних узора са особинама личности и специфичностима социјално-културних средина. Приказ једног броја теоријских проблема  и резултата емпиријског истраживања детерминанти избора моралних узора ученика основношколског узраста чине садржај овог рада. У теоријском дијелу разматран је проблем суптилности процеса формирања моралних узора. У дијелу емпиријског истраживања статистички су представљени налази о детерминантама избора  моралних узора (пол, узраст, школски успјех, брачно стање родитеља, запосленост родитеља, мјесто становања).