АНАЛІЗ СИСТЕМИ ПІДГОТОВКИ ФАХІВЦІВ АВТОМОБІЛЬНОГО ТА БРОНЕТАНКОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ У ДЕРЖАВНІЙ ПРИКОРДОННІЙ СЛУЖБІ УКРАЇНИ - Сергій ШАФОРОСТ; Сергій ГОЛОВНЯ (Bohdan Khmelnytskyi National Academy of the State Border Guard Service of Ukraine, 2022)
У статті розкрито необхідність змін існуючої або формування нової системи підготовки особового складу у Державній прикордонній службі України у частині підготовки фахівців автомобільного та бронетанкового забезпечення серед осіб рядового та сержантського (старшинського) складу. У запропонованих змінах враховано постійне оновлення парку техніки та забезпечення новими засобами їх технічного обслуговування і ремонту. З метою підтримання постійної готовності техніки органів та підрозділів охорони кордону до застосування за призначенням пропонується два варіанти. Перший - сформувати нову систему підготовки особового складу у Державній прикордонній службі України, взявши за основу настанову з підготовки персоналу у Збройних Силах України, з чітким розподілом на підготовку осіб рядового і сержантського складу на базі відомчих навчальних закладів. Другий варіант - вдосконалення наявної системи з включенням фахової підготовки за визначеною військово-обліковою спеціальністю. При цьому є необхідність у систематичному проведенні зборів з фахівцями автомобільного та бронетанкового забезпечення у міру надходження нових зразків озброєння і техніки та засобів їх ремонту і обслуговування. Проведено аналіз керівних документів, які визначають порядок підготовки персоналу у Державній прикордонній службі України. Крім того, встановлено необхідність у формуванні та впровадженні програм підготовки фахівців з технічного обслуговування і ремонту техніки залежно від завдань і обов'язків, передбачених посадою. Запропоновані зміни необхідно використовувати як при прийнятті військовослужбовців для проходження військової служби за контрактом, так і під час їх подальшої служби.