KADINLARIN SAĞLIK OCAĞI HİZMETLERİNİ BİLME DURUMU VE BU HİZMETLERDEN BEKLENTİLERİ - Ayșe Uslu Meydanlıoğlu; Oya Nuran Emiroğlu (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2004)
Amaç: Araștırma, sağlık ocağı bölgesindeki kadınların, sağlık ocağı hizmetlerine ilișkin bilgi ve beklentilerini belirlemek amacıyla yapılmıștır. Araștırmanın Türü: Araștırma tanımlayıcı olarak yapılmıștır. Veri Toplama Tarihi ve Yöntem: Araștırmanın verileri, Ocak-Nisan 2002 tarihleri arasında toplanmıștır. Veri toplama aracı olarak, araștırmanın amaçları doğrultusunda ilgili literatürlere dayalı olarak hazırlanan, sağlık ocağı hizmetlerini ayrıntılı bir șekilde ele alan soru kağıdı kullanılmıștır. Sağlık Ocağı bölgesindeki 15 yaș ve üzeri, toplam 95 kadın araștırma kapsamına alınmıștır. Kadınların ve ailelerinin özelliklerine göre, kadınların sağlık ocağının verdiği hizmetlere ilișkin bilgi ve beklentilerinin değerlendirilmesinde ki kare testi veya ki kare testinin uygulanamadığı durumlarda ise Fisher'in kesin ki kare testi kullanılmıștır. Bulgular ve Sonuçlar: Araștırmadan elde edilen bulgulara göre, kadınların sağlık ocağının așılama %100,0 , aile planlaması %89,5 , hasta muayenesi ve kontrolü hizmetlerini %82,1 bilme oranlarının yüksek olmasına karșın, diğer hizmetleri bilme oranlarının düșük olduğu belirlenmiștir.Bilme oranlarını etkileyen en önemli faktörler arasında, kadınların yaș, eğitim durumları ve sağlık ocağını kullanma durumları yer almaktadır. Araștırmada kadınların, sağlık ocağı hizmetlerinden, sağlık eğitimi %88,4 ve hasta kontrolü %82,1 hizmetlerine ilișkin beklentileri fazla iken, diğer hizmetlere ilișkin beklentileri düșük bulunmuștur. Araștırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda, kadınların sağlık ocağı hizmetlerine ilișkin bilgisini artıracak önerilerde bulunulmuștur