CARDIOMIOPATIA HIPERTROFICĂ TRANZITORIE A NOU-NĂSCUTULUI - Georgiana Russu (Amaltea Medical Publishing House, 2012)
Contracţia şi relaxarea miocardului suferă modifi cări permanente în timpul vieţii fetale şi pe parcursul trecerii din stadiul de nou-născut la adult. Cordul nou-născutului este imatur din punct de vedere structural şi funcţional faţă de agresiunile la care trebuie să răspundă, fi ind organul ţintă al stresului perinatal. Multe modifi cări sunt atribuite ischemiei perinatale (insufi cienţa cardiacă, regurgitarea mitrală sau tricuspidiană, modifi cări ischemice ale ECG), dar şi hiperinsulinemiei endogene induse la făt de mama diabetică. Ecocardiografi a este investigaţia de bază pentru evaluarea modifi cărilor miocardice în dinamică, până la remiterea lor.