Niedobór czynnika XI jako problem kliniczny podczas porodu - opis przypadku - Olga Adamczyk-Gruszka; Anna Zwierzyńska; Justyna Płusajska; Jakub Gruszka (Kazimierz Wielki University, 2022)
Dziedziczny niedobór czynnika XI jest zagadką od jego odkrycia w 1953 roku. Najczęściej występujące łagodne objawy u pacjentów z najcięższą postacią nie pasują do nieprawidłowości w standardowych testach krzepnięcia. Udział czynnika XI w hemostazie nie jest odpowiednio oceniany w nowoczesnych laboratoriach klinicznych. W jaki sposób niedobór czynnika XI przyczynia się do zmian w modelach krzepnięcia krwi, jaka jest genetyka w tym schorzeniu, związek jego niedoboru z krwawieniem? Nowe podejście ginekologów do porodu u pacjentek z niedoborem czynnika XI. Artykuł przedstawia opis przypadku ciężarnej z hemofilią C.