Aspecte de utilizare a antibioticelor la pacienţii cu COVID-19 - Marin Chianu; Ion Arteni; Iurie Crasiuc; Anastasia Caracas; Eugenia Vasilache; Dumitru Stîrba; Nicolae Bacinschi (Academy of Sciences of Moldova, 2021)
Utilizarea preparatelor antibacteriene la pacienţii cu COVID-19 este controversată şi necesită acumularea de date convingătoare pentru evitarea prescrierilor excesive şi inutile. Tabloul clinic pare a fi prima opţiune şi cea mai convingătoare în luarea deciziei de iniţiere a antibioticoterapiei, iar datele de laborator (leucocitoza, VSH, limfopenia, proteina C-reactivă, procalcitonina) şi radiologice pot facilita luarea deciziei prin monitorizarea adecvată şi minuţioasă. Beta-lactaminele (penicilinele, cefalosporinele), inclusiv cele protejate, macrolidele şi fluorochinolonele pot fi considerate preparate de primă intenţie la pacienţii în stare medie-gravă internaţi în secţiile de terapie. Durata infecţiei cu SARS CoV-2 de la debutul simptomelor până la momentul internării pot fi decisive pentru iniţierea tratamentului antibacterian în contextul sesizării începutului furtunii citokinice, ce va necesita utilizarea antiinflamatoarelor steroidiene