ОСОБЛИВОСТІ ЗМІСТУ І РОЗВИТКУ ПРОФЕСІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ ОФІЦЕРІВ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ НА ОПЕРАТИВНОМУ РІВНІ ВІЙСЬКОВОЇ ОСВІТИ - Олександр ДІДЕНКО (Bohdan Khmelnytskyi National Academy of the State Border Guard Service of Ukraine, 2023)
У статті представлено узагальнення міркувань щодо підготовки офіцерських кадрів для ДПСУ, шляхів розвитку професійної компетентності офіцерів-прикордонників та її змісту на оперативному рівні військової освіти з урахуванням національних особливостей вищої військової школи і науки. З'ясовано, що нині спостерігається наявність низки проблем і невідповідність системи військової освіти України новими викликам, які постали перед українським суспільством та її Збройними Силами. Про це свідчать результати узагальнення положень нормативно-правових документів, що регламентують окремі аспекти військової освіти та науки, а також узагальнення зарубіжного досвіду розвитку військової освіти в країнах-членах НАТО, світові тенденції модернізації військової освітньої галузі. Наявність проблем вимагає оновлення змісту військової освіти, застосування нових підходів до формування результатів навчання здобувачів військової освіти, структури та змісту професійної компетентності офіцерів тактичного й оперативного рівнів з метою забезпечення сил сектору безпеки і оборони України вмотивованими і професійними військовослужбовцями, досягнення оперативної й технічної сумісності зі збройними силами держав-членів НАТО. З огляду на це професійну військову освіту пропонується будувати за новою структурою, яка передбачає запровадження багаторівневої системи L-курсів для офіцерського складу. Подібний підхід до організації навчання на L-курсах поширений у навчальних закладах країн-членів НАТО. У процесі вдосконалення процедури і змісту військової освіти в контексті реалізації стандартів НАТО важливе значення має врахування особливостей функціонування окремих сил сектору безпеки і оборони, зокрема Державної прикордонної служби України, яка є правоохоронним органом спеціального призначення, що реалізує державну політику у сфері безпеки державного кордону України. Що стосується змісту оперативного рівня військової освіти, то головним завданням відповідного L-курсу є розвиток у слухачів лідерських та управлінських компетенцій, що мають бути притаманні керівникам оперативного рівня. Це пропонується досягти шляхом поглиблення або набуття професійних компетенцій (знань, умінь і навичок), а також ознайомлення з основними теоріями та моделями військового лідерства. Розвиток професійної компетентності офіцерів-прикордонників залежить також від практики застосування сучасних систем імітаційного моделювання, що призначені для імітації управління військами та ведення операцій, імітації умов реального бою, збройного зіткнення підрозділів, відпрацювання заходів з планування та проведення бойових дій, а також проведення командно-штабних навчань та військових операцій.