بررسی ارتباط سواد سلامت و رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت در بزرگسالان شهر بوشهر - همام الدین جوادزاده; مرضیه محمودی; عبدالله حاجی وندی; صدیقه قائدی; مهنوش رئیسی (Mashhad University of Medical Sciences, 2019)
مقدمه و هدف: مهارتهای لازم برای درک و استفاده از اطلاعات حوزه سلامت در زندگی روزمره تحت عنوان سواد سلامت شناخته و مفهوم سازی شده اند. افراد با سواد سلامت محدود با مشکلات سلامتی متعددی روبرو هستند و از آنجا که انجام رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت نقش بسزایی در دستیابی افراد به وضعیت سلامت مطلوب دارند، این مطالعه با هدف بررسی ارتباط سواد سلامت با رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت در بزرگسالان شهر بوشهر انجام شد.   مواد و روشها: در این پژوهش مقطعی 402 فرد بالای 18 سال مراجعه کننده به مراکز خدمات جامع سلامت شهر بوشهر مورد مطالعه قرار گرفتند و پرسشنامه‌های طرح مشتمل بر مقیاس FCCHL برای ارزیابی سواد سلامت، HPLPII  برای ارزیابی رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت و پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی را تکمیل نمودند. روش نمونه گیری در این مطالعه خوشه‌ای دو مرحله‌ای بود. تحلیل اطلاعات توسط مدل رگرسیون چندگانه با استفاده از نرم افزار R نسخه 3.3.2 انجام شد. نتایج: سواد سلامت عملکردی، ارتباطی و انتقادی با جنبه‌هایی از رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت ارتباط داشتند. تمامی حیطه های سواد سلامت پیش بینی کننده حیطه مسئولیت پذیری سلامت بودند و هیچ یک از آنها روابط بین فردی را پیش بینی نکردند. نتیجه گیری: سواد سلامت نقش مهمی در تبعیت از رفتارهای ارتقاء سلامت و اتخاذ سبک زندگی سالم دارد، اما تأثیر آن برای جنبه های مختلف رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت، متفاوت است. این یافته ها می تواند در برنامه ریزی و اجرای مداخلات آموزشی برای بهبود شیوه زندگی سالم مورد استفاده قرار گیرد.