Medicamentul eficient şi inofensiv - garanția reală a succesului în activitatea ştiinţifică a farmacologului. - Victor Ghicavîi (Academy of Sciences of Moldova, 2020)
Articolul include definiția medicamentului dată de OMS și caracteristica succintă a proceselor (fazelor) de elaborare a lui, evoluția activităților de cercetare științifică în domeniul medicamentului, realizate de catedra "farmacologie și farmacologie clinică" a USMF "Nicolae Testemițanu" în cele III perioade a anilor 1945-2019. Prezintă interes compartimentul constatării situației în domeniul medicamentului și a nivelului de dezvoltare a industriei farmaceutice naționale, asortimentului de medicamente ce se produc în țară, calității și eficienții lor, tehnologiilor ce se folosesc la fabricarea acestora, cu menționarea stringentă a necesității de restructurare și susținere considerabilă a industriei farmaceutice naționale, care s-a pomenit în situația dificilă. Realizarea scopului, determinarea obiectivă a domeniilor și direcțiilor principale ale cercetărilor științifice cu descriere succintă a celor mai importante rezultate obținute în urma implementărilor lor în practica medicală sunt recunoscute și confirmate prin diverse modalități: publicații științifice, brevete, medicamente autohtone elaborate, monografii și manuale, teze științifice susținute, programe de stat, proiecte și granturi științifice obținute, diverse foruri științifice internaționale și naționale organizate și desfășurate de farmacologii clinicieni, toate având ca scop asigurarea farmacoterapiei raționale, eficiente și inofensive. În vederea soluționării obiectivelor și reformelor înaintate s-a recurs la mai multe acțiuni: Includere disciplinei "Farmacologie clinică" în planurile și programele de instruire a studenților, de pregătire a specialiștilor în domeniu (prin rezidențiat) și de perfecționare postuniversitară a medicilor (USMF "Nicolae Testemițanu"); Implementarea în structurile IMSP a specializării "Medic farmacolog-clinician" și a serviciului "Farmacologie clinică" în sistemul de sănătate din țară; Elaborarea și implementarea Conceptului utilizării raționale a medicamentelor și sistemului de formular. Editarea suportului științific consacrat serviciului "Farmacologia clinică"