Türkçe Öğretmeni Adaylarının Çocuk Edebiyatı Eserlerine Yönelik Etkinlik Hazırlama Becerileri - Nilüfer Serin (Mehmet KURUDAYIOĞLU, 2023)
Türkçe derslerinde metin seçiminde çocuk edebiyatı ürünleri sıkça tercih edilmektedir. Bu doğrultuda Türkçe öğretmeni adaylarının çocuk edebiyatı eserlerini tanımaları ve onlar için etkinlik hazırlamaya yönelik bilgi ve becerilerinin, yaratıcılıklarının geliştirilmesi zaruridir. Bu araştırmada, Türkçe öğretmeni adaylarının çocuk edebiyatı eserlerine yönelik etkinlik hazırlama sürecine ilişkin görüşlerinin ve hazırladıkları etkinliklerin derinlemesine incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması ile şekillendirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu bir devlet üniversitesinde Türkçe Öğretmenliği lisans programının 4. sınıfında öğrenim gören 40 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Etkinlik hazırlamak üzere Roald Dahl'ın Mathilda isimli çocuk kitabı seçilmiş ve her öğretmen adayının bu kitapla ilgili on adet etkinlik hazırlaması sağlanmıştır. Araştırmada öğretmen adaylarının etkinlik hazırlama süreçleriyle ilgili görüşlerine başvurmak için yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırma sonucunda öğretmen adaylarının kazanım ve yöntem teknik konusunda sınırlı sayıda seçim yaptığı ve tercihlerinin okuma becerisi üzerinde yoğunlaştığı görülmüştür. Görüşme sonucunda öğretmen adayları hazırladıkları etkinliklerin hem kendi meslek hayatları için hem de öğrenciler için faydalı olacağını düşündüklerini belirtmişlerdir. Etkinlik hazırlamayla ilgili eğitim aldıklarını ama yaratıcı etkinlik hazırlama konusunda kendilerini kısmen yetersiz gördüklerini ifade etmişlerdir.