Prosessimallinnuksen tasojen soveltuvuus terveydenhuollon ohjelmistoratkaisujen suunnitteluun - Juha Mykkänen; Esa Paakkanen; Heli Luostarinen (Finnish Social and Health Informatics Association, 2009)
Prosessimallinnus on yleinen osa toiminnan ja teknologian kehittämishankkeiden työtä. Mallinnusta voidaan tehdä eri lähestymistavoilla ja abstraktiotasoilla yhdistäen monia eri menetelmiä. Tässä artikkelissa tarkastellaan nelitasoista toiminnan ja prosessien kuvauksen lähestymistapaa, jota on hyödynnetty palveluarkkitehtuuriin liittyvässä terveydenhuollon mallinnuksessa. Työssä käytetyn materiaalin sekä saatujen kokemusten pohjalta on viitteitä siihen, että: 1) yleiskuva‐tasoisilla kuvauksilla pystytään havainnollistamaan hyvin kehittämisen kohdealuetta, 2) prosessitason nykyisillä kuvaustavoilla ei kattavasti pystytä kuvaamaan terveydenhuollon monimuotoisia työnkulkuja, 3) toimintotason kuvauksia yleistämällä ja uusilla tavoilla yhdistelemällä voidaan saavuttaa merkittävää uudelleenkäyttöä ja tukea monimutkaisia mallinnuksen kohteita, 4) tarkimman mahdollisen tason tavoittelu mallinnuksessa voi johtaa suureen työmäärään ja vaikeuttaa kehittämisen tavoitteiden kannalta keskittymistä olennaiseen.