PARAMETRII COGNITIVI AI PERFECȚIONISMULUI LA PERSOANELE CU SIMPTOME SOMATICE - Valentina MIRON (Moldova State University, 2020)
În articol sunt examinați parametrii cognitivi ai perfecționismului la persoanele sănătoase în comparație cu pacienții cu boli gastrointestinale, hipertensiune și diabet de tip 1, fiind conturate  anumite manifestări specifice pentru fiecare grup de bolnavi. Ca instrument de măsurare a perfecționismului a fost utilizat chestionarul lui Garanean, folosit frecvent de psihologii ruși, dar puțin cunoscut de specialiștii din străinătate.   COGNITIVE PARAMETERS OF PERFECTIONISM IN PEOPLE WITH SOMATIC SYMPTOMS The article examines the cognitive parameters of perfectionism in healthy people as compared to patients with gastrointestinal diseases, hypertension and type 1 diabetes, outlining certain specific manifestations for each group of patients. Garanean's questionnaire was used as a tool to measure perfectionism. It is frequently used by the Russian psychologists, but is barely known by specialists from other countries.