Лінійний IgA-бульозний дерматоз у дитини під час воєнного стану. Клінічний випадок - S.M. Nedelska; T.V. Svyatenko; O.D. Kuznetsova; V.P. Pukhyr (Group of Companies Med Expert, LLC, 2022)
Лінійний IgA-бульозний дерматоз (хронічна хвороба дитинства) - рідкісне аутоімунне субепітеліальне везикулобульозне захворювання, обумовлене утворенням аутоантитіл IgA, спрямованих проти різних гемідесмосомних антигенів, яке зустрічається частіше в дітей раннього дошкільного віку. Мета - описати власне клінічне спостереження випадку лінійного IgA-бульозного дерматозу в дівчинки віком 2 роки 9 місяців для підвищення рівня настороженості лікарів щодо цієї патології в дітей, особливо раннього віку. Клінічний випадок. На момент надходження до лікарні стан дитини був середньої тяжкості за рахунок папульозно-везикулярного висипу зливного характеру на обличчі, шиї, кінцівках. Висип супроводжувався розвитком ерозій, оточених кільцем везикул та спричиняв відчуття дискомфорту, вираженого свербежу. На тлі проведеного місцевого лікування та протигрибкових системних препаратів стан дитини поліпшився, відмічалися регрес висипу та епітелізація ерозій. Однак на 7-й тиждень терапії повна ремісія не була досягнута. Додаткове обстеження дало змогу встановити діагноз лінійного IgA-бульозного дерматозу. Після коригування терапії (призначення пероральних стероїдів) стан дитини покращився, і через місяць пацієнтку виписали в задовільному стані. Дослідження виконано відповідно до принципів Гельсінської декларації. На проведення досліджень отримано інформовану згоду батьків дитини. Автори заявляють про відсутність конфлікту інтересів.