استرس اکسیداتیو و مرگ سلولی ناشی از نویز - اکرم پوربخت; سحر شمیل شوشتری; سهند نکوئیان; مجتبی توکلی (Shahid Beheshti University of Medical Sciences, 2020)
مقدمه و اهداف یکی از شایع ترین علل کم شنوایی حسی-عصبی، کم شنوایی ناشی از نویز است. آسیب حلزونی متعاقب مواجهه با نویز از طریق دو مکانیسم اصلی اتفاق میافتد: آسیب مکانیکی مستقیم و مسیر بیوشیمیایی. آسیب مکانیکی مستقیم، منجر به کاهش سلولهای مویی توسط تخریب مکانیکی استریوسیلیاها و تخریب مستقیم سلول های حسی و نگهدارنده می شود. آسیب حلزونی متعاقب مواجهه با نویز با مکانیسم مسیر شیمیایی منجر به مرگ سلولی از طریق آپوپتوز یا نکروز می باشد. علت این امر استرس اکسیداتیو و تولید گونه های فعال اکسیژن متعاقب مواجهه با نویز است، این ممکن است تا مدت طولانی پس از پایان نویز در سلول باقی بماند. مواد و روش ها به منظور مروری بر رابطه بین مرگ سلولی، استرس اکسیداتیو و کم شنوایی ناشی از نویز کلیه مقالات موجود در این زمینه از سال 1990 تا 2017  میلادی در پایگاه های اطلاعاتی Ovid ،ProQuest ،Scholar Google ،PMC  مورد بررسی و مطالعه قرار گرفت. نتیجه گیری این امر اهمیت مداخله جهت جلوگیری از مرگ سلولی را حتی پس از مواجهه با نویز نشان میدهد. فهم آسیب حلزونی ناشی از نویز به ویژه اهمیت تولید رادیکال آزاد در حلزون میتواند منجر به پیشرفتهایی جهت حفاظت از شنوایی گردد.