HASTANEDE YATAN YAŞLI HASTALARIN ANKSİYETE VE DEPRESYON DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ - Zeliha Koç (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2011)
Amaç: Anksiyete ve depresyon, yaşlılarda kronik hastalıklarlabirlikte sık görülmekte; bireylerin yaşam kalitesini olumsuzetkileyebilmektedir. Bu çalışma hastanede yatarak tedavi görmekteolan 60 yaş ve üzeri yaşlıların anksiyete ve depresyon düzeylerinibelirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak planlanmıştır.Yöntem: Orta Karadeniz Bölgesi'ndeki bir ilimizde bulunanüniversite hastanesinin dahiliye, kardiyoloji, göğüs hastalıkları, fiziktedavi kliniklerinde yatarak tedavi görmekte olan, araştırmayakatılmaya istekli, iletişim kurabilen ve herhangi bir psikiyatrikhastalığı olmayan toplam 162 yaşlı hasta araştırma kapsamınaalınmıştır. Veriler araştırmacılar tarafından hazırlanan yaşlılarınsosyo-demografik ve klinik özelliklerini belirleyici anket formu;Yaşlılar İçin Depresyon Ölçeği; Hastane Anksiyete ve DepresyonÖlçeği kullanılarak 30.05.2009 - 15.09.2009 tarihleri arasındatoplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik hesaplaması,one-way ANOVA, student t testi ve Tukey testi kullanılmıştır.Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 70.5±6.3'dür. YaşlılarınHastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği'nden aldıkları anksiyetepuan ortalamaları 11.8±4.3, depresyon puan ortalamaları 14.5±3.6,Yaşlılar İçin Depresyon Ölçeği puan ortalamaları ise 15.6±3.7 olarakbelirlenmiştir. Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği'nden aldıklarıpuanlar eşik altı ve eşik üstü olarak değerlendirildiğinde, hastaların%58.6'sının anksiyete, %96.3'ünün depresyon alt ölçeğinden eşik üstüpuan aldıkları belirlendi. Yaşlılar İçin Depresyon Ölçeği'nden ise%69.1'inin eşik üstü puan aldıkları saptandı. Sonuç: Elde edilen veriler doğrultusunda yaşlıların depresyon veanksiyete puan ortalamalarının oldukça yüksek olduğu saptanmıştır.Bu doğrultuda yaşlılara yönelik anksiyete ve depresyon taramalarınınyaygınlaştırılması ve gerekli tedavi yaklaşımlarının uygulanması,psikolojik rehberlik ve danışmanlık hizmetlerinin verilmesiönerilmektedir