ELEMENTE DISTINCTIVE ÎNTRE GASTRITA ATROFICĂ ASOCIATÅ INFECȚIEI CU HELICOBACTER PYLORI ŞI GASTRITA AUTOIMUNĂ LA COPIL - Gabriela Păduraru; M. Burlea (Amaltea Medical Publishing House, 2010)
Gastrita atrofi că, o entitate fi ziopatologică caracterizată prin inflamaţia cronică a mucoasei gastrice, cu pierderea celulelor glandulare gastrice, este asociată infecţiei cronice cu Helicobacter pylori sau cu gastrita autoimună. Tulpina Helicobacter pylori cu citotoxina cagA +, cu o virulenţă crescută ce cauzează nivele ridicate ale infl amaţiei mucoasei gastrice, este prezentă mult mai frecvent la pacienţii care dezvoltă ulterior cancer gastric. Gastrita atrofică reprezintă stadiul fi nal al gastritei cronice, fi e infecţioasă sau autoimună. În ambele cazuri, manifestările clinice ale gastritei atrofi ce sunt similare cu cele din gastrita cronică, dar anemia pernicioasă este complicaţia gastritei autoimune şi nu a gastritei atrofi ce asociată infecţiei cu Helicobacter pylori.