Ortodonti'de ağrının önemi - Sıla Çağlayan; Burcu Balos Tuncer (Ankara University, 2011)
Ağrı en genel anlamda, sıkıntı verici, hoşa gitmeyen duysal ve duygusal bir deneyim olup, kültürel değerler, anksiyete, dikkat, telkin ve geçmiş deneyimlere bağlı olarak değişim gösterebilmektedir. Ortodontik tedavi gören hastaların çoğunun tedavinin bazı safhalarında rahatsızlık duydukları bilinmektedir. Bu rahatsızlık duygusu çoğunlukla dişlerde basınç hissi, hassasiyet ve ağrı şeklinde olabilmektedir. Ağrı korkusu hastaların ortodontik tedavi görme isteklerini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu derlemenin amacı, ağrı şikayeti ile ilgili bilgi vermek ve ortodontik tedavilerde karşılaşılabilen ağrı sebeplerinden bahsetmektir