Проблема формування готовності майбутнього економіста до іншомовного професійного спілкування - Iryna Yaroshchuk; Olha Blashkiv (Khmelnytskyi Humanitarian-Pedagogical Academy, 2015)
Визначено основні чинники готовності майбутнього економіста до іншомовного професійного спілкування, з-поміж яких сформованість функціональної мовної особистості майбутнього економіста; умінь та навичок професійної мовленнєвої та комунікативної поведінки; наявність відповідних професійних та комунікативних здібностей, якостей, знань, умінь і навичок у майбутнього фахівця. Обґрунтовано суть понять «мовна особистість економіста» та «мовленнєва поведінка економіста». Виокремлено основні чинники, що впливають на засвоєння певної сукупності алгоритмів професійно-комунікативної поведінки. Зʼясовано, що навчальний процес у ВНЗ економічного профілю є спеціально організованим і супроводжується постійним відтворенням різнопланових комунікацій із урахуванням професійної тематики. Доповнено професіограму майбутнього економіста з позиції ділової комунікації. Конкретизовано специфіку економічної діяльності, яка передбачає оволодіння навичками професійного спілкування та уміннями, що забезпечують вирішення професійних завдань. Визначено основні причини недостатнього рівня готовності майбутнього фахівця до професійно-комунікативної діяльності.