Współistnienie zespołu ręka-stopa i rozległych zmian rumieniowo- -obrzękowych - skórne działania niepożądane po sorafenibie - Alina Jankowska-Konsur; Agnieszka Rusin-Tupikowska; Krzysztof Tupikowski; Joanna Maj (Termedia Publishing House, 2010)
Wprowadzenie: Zespół ręka-stopa (erytrodyzestezja dłoniowo-podeszwowa)to dermatoza wywoływana przez toksyczne działanie niektórychchemioterapeutyków i leków biologicznych na skórę, objawiającasię zmianami rumieniowymi, hiperkeratozą i pęcherzami zlokalizowanymigłównie na dłoniach i podeszwach. Zespół ten jest jednym z najczęściejwystępujących objawów ubocznych u pacjentów leczonychsorafenibem - inhibitorem kinaz tyrozynowych o działaniu antyangiogennymi antyproliferacyjnym. Rzadko opisywano współistnieniezespołu ręka-stopa ze zmianami rumieniowymi. Cel pracy: Przedstawienie obrazu klinicznego toksycznego działaniasorafenibu na skórę, w związku z coraz częstszym stosowaniem chemioterapeutykówz grupy inhibitorów kinaz. Opis przypadku: Przedstawiono 71-letnią kobietę leczoną sorafenibemz powodu rozsianego raka nerki, u której stwierdzono objawy erytrodyzestezjidłoniowo-podeszwowej współistniejące z rozległymi zmianamirumieniowymi, rozwijającymi się po 6 dniach stosowania leku.W terapii zastosowano kortykosteroidy ogólne, leki przeciwhistaminoweoraz leczenie miejscowe preparatami kortykosteroidowymii maściami z mocznikiem, a także zmniejszono dawkę chemioterapeutykuo połowę, uzyskując poprawę stanu skóry. Wnioski: Nowoczesne terapie przeciwnowotworowe charakteryzująsię dużym potencjałem toksycznym w stosunku do skóry, co stanowiwyzwanie nie tylko dla onkologów, ale także dla dermatologów.