Další profesní vzdělávání a některé současné problémy pedagogiky a školy - J. Mrhač (Czech Pedagogical Society, 2005)
Příspěvek má informativní charakter, vychází z teze, že výchova je významný společenský jev. Výchovně-vzdělávací instituce v České republice se dostávají do těžkostí se záměrným řešením výchovy, tj. s rozvíjením a formováním osobnosti. Pedagogická věda předkládá názory, které vycházejí z potřeb života, ale ne vždy nachází cesty k jejich řešení (výskyt sociálně patologických jevů). Autor se věnuje profesnímu rozvoji učitelů, a to prostřednictvím dalšího institucionalizovaného vzdělávání. Uvádí příklady, které se týkají dalšího profesního vzdělávání v Centru dalšího vzdělávání Pedagogické fakulty Ostravské univerzity.