طراحی الگوی پارادایمی ورزش دانشگاه فنی‌وحرفه‌ای بر اساس نظریة داده‌بنیاد - علی محمدی; معصومه کلاته سیفری; فرزام فرزان; سید محمد حسین رضوی (Sport Sciences Research Institute, 2017)
توسعة ورزش دانشگاهی می‌تواند ضامن سلامتی دانشجویان و یکی از عوامل مؤثر در توسعة ورزش کشور باشد. بر همین اساس، برای تحول در ورزش کشور نقش دانشگاه‌ها مهم است. شناسایی بسترها و عوامل توسعة ورزش در دانشگاه‌ها علاوه بر ارتقای سطح سلامتی دانشجویان، باعث رشد ورزش کشور می‌شود. هدف از پژوهش حاضر طراحی الگوی توسعة ورزش در دانشگاه فنی‌وحرفه‌ای بود و مشارکت‌کنندگان در پژوهش، استادان و مدیران تربیت‌بدنیِ دانشگاه‌های کشور بودند که بر اساس شیوة نمونه‌گیریِ هدفمند انتخاب شده‌اند. بر اساس روش نظریة داده‌بنیاد، داده‌ها پس از کدگذاری تجزیه‌وتحلیل شدند و برای تحلیل داده‌های پژوهش از نرم‌افزار مکس‌کیو‌دی استفاده شد. نتایج نشان داد که برای توسعة ورزش دانشگاهی چند عامل علّی دخیل‌اند که عبارتند از فضا و تجهیزات، مدیریت و برنامه‌ریزی، اعتبارات و فراهم‌بودن زیرساخت‌های ورزش همگانی. همچنین مواردی مثل تغییر سبک زندگی، کافی‌نبودن منابع مالی و امکاناتی و نیز پرداختن به امورات روزمره، عوامل مداخله‌گر هستند و جذابیت ورزش، حمایت رهبری از ورزش دانشجویی، قدمت، ساختار و نیز گستردگی مراکز دانشگاهی، عوامل زمینه‌ای به حساب می‌آیند. در نهایت، کاهش آسیب‌های اجتماعی، افزایش جمعیت تحت پوشش، افزایش منابع مالی و امکاناتی و همچنین افزایش بهره‌وری، پیامدهای مدل توسعة ورزش در دانشگاه‌های کشور هستند. بر اساس مدل ارائه‌شده، اموری همچون توسعة مدیریت مشارکتی، استقرار نظام مدیریتی و برنامه‌ریزی، ایجاد دغدغه در مسئولان، افزایش منابع مالی و نیز اولویت‌بخشیدن به ورزش همگانی، نقش مؤثری بر توسعة ورزش در دانشگاه‌ها دارند.